Safari Park Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové radikálně omezil spotřebu plastového odpadu.

Sektor: Firmy

Safari Park myslí ZOOlogicky

Safari Park Dvůr Králové se snaží ukázat, že mu skutečně záleží na přírodě i světě kolem. Kromě podpory ochrany ohrožených druhů zvířat po celém světě se safari rozhodlo také angažovat přímo v místě svého působení. Safari Park se již několik let snaží maximálně omezovat svojí produkci odpadů. Jak to v praxi vypadá?

Největší úspory bylo možné provést v sekci gastro provozů firmy Safari Gastro. Jednorázové plastové kelímky byly nahrazeny již v roce 2014 zálohovanými kelímky s originální grafikou. Plastové nádobí bylo nahrazeno papírovými talíři a tácky a dřevěnými příbory. Od roku 2017 jsou využívána také výhradně papírová brčka.

Dále také safari vyřadilo z nabídky veškeré produkty, které obsahují palmový olej, ať už se jedná o připravovaná jídla, zmrzliny pro návštěvníky, nebo krmení pro zvířata. Konkrétně u zmrzliny (nanuků) gastro provoz vyvinul tlak na dodavatele a pohrozil, že pokud budou nanuky obsahovat palmový olej, nebude je odebírat ani prodávat. Od letní sezóny 2015 tak funguje jejich veškerý sortiment bez „palmáče“. Do příštího roku plánuje Safari Park pořídit elektrický kompostér na gastro odpad, pro zpracování zbytků jídel a bioodpadu z kuchyně.

Safari přemýšlí zoologicky = ekologicky + ekonomicky

Za první rok safari ušetřilo již více než dvě tuny odpadů. A projevují se nějak tato opatření i v rozpočtu Safari Parku? Podle vedoucího gastro provozu Igora Mašína se využívání znovu použitelných kelímků (které si lidé díky hezké grafice v podobě afrických zvířat kupují i domů) uspořilo již více než 800 000 Kč.


Cíle udržitelného rozvoje

12. Odpovědná výroba a spotřeba


Více se dozvíte na: http://www.safarigastro.cz/