Pokud nejste vegetariány nebo vegany, budete chtít kupovat i maso, ryby, vejce. Kam se ale pro živočišné výrobky vydat? Pokud nechcete cestovat za svým farmářem, nabízí se místní trhy. Kvalitní zboží najdete i v řetězcích, musíte se ale zaměřit na hledání informací.

Jako vejce vejci

Sice se říká, že dvě věci jsou si k nerozeznání podobné – jako vejce vejci, přesto je mezi vajíčky v regálech supermarketů dost velký kvalitativní rozdíl. Nepoměr vychází z úrovně samotného chovu slepic. Nosnice, které žijí v klecích bez možnosti pohybu, nikdy nemohou snášet stejná vejce jako slepice s volným výběhem, kvalitním krmením a v přirozených podmínkách pro svůj vývoj.

Namístě je otázka, jak můžeme od sebe rozeznat vajíčka z jednotlivých druhů chovu. Původ odhalíme snadno, podle malého číselného razítka na skořápce vajíčka. Hned první číslo kódu nám prozradí způsob chovu nosnic: „0“ znamená ekologický chov; „1“ – volný výběh; „2“ – haly s podestýlkou; a nejhorší „3“ – zvířata v klecích.

Výzkumy potvrzují, že biomaso obsahuje výrazně více prospěšných omega-3 mastných kyselin než konvenční produkce. Masné bioprodukty navíc neobsahují žádná „vylepšovací“ aditiva. Průmyslové velkochovy mají ještě daleko k welfare. Naopak zvířata tu dostávají antibiotika a vyrůstají ve stísněných prostorech bez výběhu.

Vydejte se na trh

Maso, ryby, vejce pro spotřebitele, kteří chtějí mít jistotu biokvality a jsou dostatečně mobilní, najdou zájemci v Adresáři farmářů. Pro všechny regiony Česka jej přehledně vypracovalo Hnutí Duha. Jde o nakupování ze dvora. Co se týče farmářských trhů, ani tady se člověk úplně nevyhne překupníkům s dováženými produkty.

Z tohoto důvodu vznikla Asociace farmářských tržišť ČR, jež sdružuje pořadatele poctivých farmářských trhů a usiluje o jejich dobrou kvalitu. Na poctivém trhu máte na stáncích jasně označené producenty potravin nebo vystavené bio certifikáty. Poslední dobou vznikají také neformální svépomocné skupiny – biokluby. Pro své členy zajišťují hromadný nákup a dovoz potravin od různých dodavatelů, čím se šetří čas a náklady na shánění kvalitních potravin.

Bez delfína navíc

Pokud váháme mezi mořskou rybou z dovozu a domácí, sladkovodní rybou, výběr je jednoznačný – drancování světových moří již překračuje hranici únosnosti, nemluvě o „ekologické stopě“ dovážených mořských ryb. U nás se ryby chovají v nádržích, mezi kterými jsou také značné rozdíly. Největší důvěře se těší chovatelé, kteří provozují přírodní rybníky, kde mají prostor i jiné druhy ryb, živočichů a rostlin.

Na stránkách Greenpeace najdete Průvodce šetrným nakupováním ryb. Doporučuje vybírat ryby pocházející z nezdevastovaných populací, ryby ulovené šetrnou metodou a z udržitelných chovů. Certifikát za lov šetrným způsobem poskytuje nevládní organizace Marine Stewardship Council se sídly v Londýně a Berlíně.

Značka zaručuje, že nekupujeme ryby z ohrožených populací a že rybáři při lovu dbali na to, aby zbytečně nezabíjeli jiné mořské živočichy. Podobné zaměření mají značky Dolphin Friendly nebo Dolphin Safe. Ty zaručují, že při lovu ryb byla podniknuta opatření proti nechtěnému zabíjení delfínů.

Jak nakupovat ryby

Na nákup ryb a mořských produktů, ať už mražených nebo čerstvých, si při delší přepravě nezapomeňte vzít chladící box. Jinak se běžně používá termo taška, která by měla být všude k dispozici.

Při nákupu chlazených vodních živočichů se řiďte svým čichem. Pokud ucítíte nepříjemnou rybinu nebo čpavek, je to špatně. Neporcované chlazené ryby by měly být řádně obsypány ledem, zatímco ryby filetované jsou položené na ledové tříšti. Na vybrané rybě zkontrolujte oči, zda jsou vlhké a lesklé, dále žábry, jež nesmí být šedé, ale v odstínech od sytě červené po růžovou. Maso ryby se nesmí rozpadat, ale pevně držet u kostry. Chlazené ryby a mořské potvory nakupujte pouze v den spotřeby.